Se billeder nedenfor af dyr, der lever på bunden af Øresund. © Peter Göransson, https://www.pagenvironment.com. Hold markøren over billedet for at få flere oplysninger om dyret. Klik på billedet, hvis hele teksten ikke er synlig. Klik på billedet og tryk på pilen i højre hjørne for at downloade billedet. © Peter Göransson
Billederne er i forskellige opløsninger. For at forhindre, at siden bliver for langsom, er de største billeder blevet reduceret i størrelse.
Crossaster papposus Pigget søsol kan blive op til 25-35 cm i diameter. Deres føde består blandt andet af andre søstjerner og muslinger.
Ampiura filiformis Haploops tubicola er et lille halvgennemsigtig krebsdyr der lever i læderagtige mudderrør der stikker op over midderbunden. Med sine fjerformede følehorn, insamler den føde i form af detritus gennem en sprække i mudderrøret. Tætte "bede" af haploops findes på dybder fra 25 m i områder med god gennemstrømning og findes i den nordlige del af Øresund nord for Ven.
Ophiura robusta Nordlig slangestjerne. Suspensionsæder. Findes på forhøjninger - f.eks. Haploopsrør.
Alcyonium digitatum Læderkorallen dødningehånd er en kolonidannende læderkoral bestående af mange små individer. De lever af plankton, som det bedøver med sine brændenældeceller.
Haploops tubicula Et lille halvgennemsigtig krebsdyr der lever i læderagtige mudderrør der stikker op over midderbunden. Med sine fjerformede følehorn, insamler den føde i form af detritus gennem en sprække i mudderrøret. Tætte "bede" af haploops findes på dybder fra 25 m i områder med god gennemstrømning og findes i den nordlige del af Øresund nord for Ven.
Bathyporeia pilosa En halv centimeter stor mergelkrebs, der lever af mikroalger i badestrandes sandbund.
Pseudamussium septemradiatum Syvribbet kammusling
Hydrobia ventrosa Dyndsneglen findes typisk i brakke og beskyttede områder, hvor den græsser bakterier og kiselalger. Den ses på oppe i vegetationen på ålegræsblade eller anden vegetation, men også på havbunden, hvor den kan findes i stort antal.
Aurelia aurita Polyp af vandmand kan blive flere centimeter brede. Den driver frit i vandet, hvor den kan fange mængder af fiskeæg og larver.
Hydrobia ulvae Dyndsnegl kan blive op til 6 mm, og kan findes på dybere og mere saltholdigt vand end de øvrige arter af dyndsnegle. Dyndsneglene lever af bakterier og kiselalger som den græsser fra havbunden, sten eller vetetationen.
Arctica islandica Molboøsters, der bliver knap en decimeter, er den ældste indbygger i Øresund og kan blive flere hundrede år gammel. Det er meget modstandsdygtigt over for mangel på ilt.
Macoma baltica Macoma balthica hører til gruppen af tallerkenmuslinger der overvejende lever nedgravet i sandbunden, hvor den med sin fod bevæger sig op og ned i havbunden. Den har to adskilte ånderør hvor den ene bruges til afsøgning og opsugning af føde i form af detritus fra bunden eller planteplankton fra vandfasen. Skallen er glat og trekantet med farver der svinger mellem gullighvid og lyserød. Findes fra lavtvandslinien i hele Øresund.
Abra alba En centimeterstor, tyndskallet musling, der periodisk kan forekomme i meget høje individuelle tætheder i Abra-samfundet. Denne produktive musling er et populært bytte for mange fladfisk.
Macoma calcarea Det er den største i gruppen af tallerkenmuslinger. Skallen er tyk og kalkhvid med et gråbrunt periostratum. Muslingen lever overvejende nedgravet i mudderblandet bund på det dybere vand i hele Øresund. Den har to adskilte ånderør, hvor den med det ene afsøger havbunden for føde i form af detritus.
Modiolus modiolus Lever på ned til ca. 40 meters dybde fasthæftet til sten eller til andre muslinger med byssustråde. Danner ofte store banker på stenrev og stenet bund. Lever af at filtrere plankton fra vandet.
Parvicardium hauniense Tilknyttet Østersøens brakvand, men forekommer også i Middelhavet. Sidder på ålegræs og lever af at filtrere vandet for alger.
Astarte (Tridonte) montagui
Mya arenaria Lever nedgravet i sandet på lavt vand, hvor den lever af at filttrere vandet for planbkton. Kun ånderøret stikker op af sandet. Kan blive op til 15 cm lang.
Terebellides stroemi
Hediste diversicolor Det er en stor børsteorm der lever på lavt vand i dybe forgrende gange, ofte i iltfattige sandende bunde. Den trækker iltrigt vand ned i gangsystemet som er vandfyldte selv ved lavvande. Den spise kiselager og dyr og har et stort udskydeligt svælg med kraftige kæber.
Chaetoderma nitidulum Skinnende Ormebløddyr
Capitella capitata En centimeterstor havbørsteorm, der ofte lever i stærkt organisk belastet bund.
Lepidonotus squamatus En op til 5 cm lang børsteorm med 12 par rygskæl i grå, gule eller brune farver. Den er fritlevende og holder til omkring sten, skaller og ved foden af større alger.
Maldane sarsi Havbørsteorm der lever på havbunden i lerrør. Lever at at filtrere vandet for fødeemner.
Pherusa plumosa Skægbørsteorm
Pygospio elegans Havbørsteorme
Heteromastus filiformis Havbørsteorme
Aphrodita aculeata Guldmus er en flere centimeter havbørsteorme, der ofte optræder på Haploops-bunden under 25 meter.